Як вивантажити ліди з Фейсбуку в Google Sheets і звірити на успішні оплати у Fondy

Як вивантажити ліди з Фейсбуку в Google Sheets і звірити на успішні оплати у Fondy
Простий спосіб дізнатися, хто з залучених лідів уже став клієнтом, а хто ще ні, потребує додаткових дій.

Припустимо, ви збираєте контакти цільової аудиторії через рекламу в Facebook. При цьому у вас є інтернет-магазин, у якому покупці розплачуються через Fondy. У подібній ситуації корисно знати, які ліди вже конвертувалися в клієнтів, а які потрібно до цього підштовхнути, наприклад, рекламною розсилкою.

Розпізнати, хто є хто, нескладно. Спочатку потрібно налаштувати вивантаження лідів із Facebook і платежів із Fondy у Google Sheets. В результаті у вас в таблиці будуть автоматом формуватися два списки: в одному тільки контакти користувачів соцмережі, в іншому контакти покупців разом із даними про їхні транзакції. Залишається періодично співставляти ці списки. Все просто: якщо контакт є серед лідів, але відсутній у переліку покупців, значить, його треба дотиснути рекламою.

Приблизно так буде виглядати співставлений список у Google Sheets, де помаранчевим кольором виділені емейли користувачів Facebook, які вже стали клієнтами. Решта контактів належать поки тільки потенційним покупцям – їх ми і будемо шукати.

Як будемо автоматизувати вивантаження даних

Щоб налаштувати автоматичне вивантаження даних із Facebook і Fondy в Google Sheets, послуги програміста не знадобляться. Досить підключити ці сервіси за допомогою спеціальної системи – онлайн-конектора ApiX-Drive. В результаті він буде автоматично вивантажувати ліди і деталі транзакцій у таблицю.

Ключові особливості ApiX-Drive:

  1. Простота використання. Для роботи з конектором не потрібні спеціальні знання. Користувачеві треба лише зареєструватися на сайті ApiX-Drive, підключити до нього акаунти необхідних сервісів і налаштувати їх на скачування і передачу даних. Система направляє користувача вбудованими підказками. А при наявності помилок в інтеграції з’являються повідомлення, які допомагають розібратися в проблемах.
  2. Підтримка понад 250 сервісів. ApiX-Drive здатний створювати інтеграції між різними сервісами: платіжними системами, електронними таблицями, соцмережами, месенджерами, CRM і так далі. Наприклад, ви можете підключити Fondy до Telegram, Viber або Slack, щоб отримувати повідомлення про нові платежі. А якщо інтегрувати Fondy, наприклад, із KeyCRM, відомості про транзакції будуть автоматично вивантажуватися у вигляді замовлень прямо в обрану CRM-систему.
  3. Швидке налаштування. Щоб налагодити скачування і передачу даних між двома сервісами через конектор, в середньому потрібно до 15 хвилин.
  4. Гнучке управління. Конектор дає змогу створювати безліч інтеграцій між різними сервісами. Причому до одного джерела можна підключати велику кількість сервісів-приймачів. Наприклад, Fondy можна інтегрувати з Google Sheets, і Telegram. У такому разі дані про платежі будуть передаватися по черзі в кожен підключений сервіс. Створені інтеграції можна в будь-який момент припиняти, редагувати або відключати.

Таким чином, після підключення Facebook і Fondy до Google Sheets конектор буде автоматично формувати в таблиці списки вивантажених лідів і транзакцій. Після цього нам залишиться співставити їх за допомогою функцій Google Sheets, щоб знайти ліди, які ще не відпрацювали.

Етап 1 – підготовка таблиці в Google Sheets

Для початку створюємо таблицю в Google Sheets і готуємо її до прийому лідів із рекламної форми Facebook і платежів із Fondy. Конектор буде вставляти їх упереміш, але ми в будь-який момент зможемо відфільтрувати таблицю так, щоб бачити два окремих списки.

Які саме дані будуть передаватися, залежить від налаштувань вашої рекламної форми у Facebook і платіжної сторінки у Fondy.

У нашому прикладі лід-форма Facebook збирає поштові адреси разом з іменами користувачів, тому кожен лід буде додаватися у вигляді окремого рядка з email та ім’ям користувача в різних колонках. Приклад: olegivanov @ gmail | Олег Іванов.

А наша платіжна сторінка збирає адреси електронної пошти та суми транзакцій. Тобто дані про кожен платіж будуть додаватися у вигляді рядка з email платника і сумою в різних стовпчиках. Приклад: olegivanov @ gmail | 1300.

Таким чином, всього ми маємо три типи даних, а отже, підписуємо колонки для кожного з них: «Email», «Ім’я» і «Сума». При цьому колонка з поштовими адресами буде спільна для лідів і платежів. У ній ми будемо шукати одних і тих самих людей – тобто ліди, які конвертувалися в платників, – в обох списках. Замість email для співставлення ви можете використовувати телефонні номери.

Крім того, додаємо колонку «Статус». У ній конектор буде автоматично підписувати тип поточного рядка: «Лід» чи «Клієнт». Цей стовпець знадобиться для фільтрації списків.

Отже, генерація лідів і прийом платежів налаштовані. Таблиця для прийому даних теж. Тепер розберемося, як вивантажити в неї ліди із Фейсбуку.

Етап 2 – вивантаження лідів із Facebook

Реєструємося на головній сторінці сайту ApiX-Drive і натискаємо «Створити зв’язок». Або відразу заходимо на сторінку інтеграції з Фейсбук і натискаємо «Продовжити налаштування». Потім вибираємо Facebook як джерело даних.

Щоб налаштувати конектор для автоматичного вивантаження лідів із рекламної форми Фейсбуку, обираємо дію «Завантажити ліди».

Після цього підключаємо акаунт Facebook і проходимо інші кроки налаштування джерела, перераховані у верхній частині екрану. Якщо лід-форма ще не створена, потрібно зайти в рекламний центр Facebook і додати її.

Якщо виникнуть труднощі, дивимося відеоінструкцію з підключення Фейсбуку для скачування даних.

Коли з’явиться напис «Налаштування джерела даних успішно завершено», натискаємо «Почати налаштування прийому даних». Після цього вибираємо Google Sheets як приймач.

Щоб кожен лід додавався у вигляді окремого рядка, вибираємо дію «Додати рядок».

Підключаємо акаунт Google Sheets, у якому ми раніше створили таблицю.

Обираємо таблицю (файл) і лист, в які конектор повинен автоматично копіювати дані з рекламної форми Фейсбуку. Потім вказуємо, які саме дані ліда повинні потрапляти в кожну колонку.

Для цього клікаємо по потрібних полях і вибираємо зі списку потрібні типи даних. У нашому прикладі конектор повинен передавати поштові адреси та імена користувачів. Тому заповнюємо поля, підписані як «Email» та «Ім’я». У поле «Статус» обов’язково вводимо «Лід». Зайві залишаємо порожніми.

Виконуємо кроки налаштування, що залишилися, поки не з’явиться список підключень з інтеграцією FACEBOOK > (google sheets).

Після цього конектор почне автоматично завантажувати нові ліди з рекламної форми Facebook і вставляти їх у таблицю Google Sheets. Тепер налаштуємо автоматичну передачу платежів із Fondy.

Етап 3 – вивантаження транзакцій із Fondy

Створюємо новий зв’язок та вибираємо Fondy як джерело даних.

Щоб конектор вивантажував дані про платежі, обираємо «Список транзакцій».

Клікаємо «Підключити акаунт Fondy».

Копіюємо посилання, за допомогою якого конектор буде вивантажувати дані.

Відкриваємо нову вкладку і переходимо в особистий кабінет Fondy. Натискаємо «Налаштування мерчанта», обираємо потрібний мерчант, відкриваємо його технічні параметри і вставляємо раніше скопійоване посилання в поле Server Callback URL. Не забуваємо зберегти зміни.

Повертаємося до налаштування ApiX-Drive і проходимо всі кроки, що залишилися, за допомогою підказок. Коли центр екрану займе напис «Налаштування Джерела Даних успішно завершене», клікаємо «Почати налаштування Прийому Даних».

Вибираємо Google Sheets як приймач даних.

Вибираємо дію «Додати рядок».

Вибираємо таблицю (файл) і лист, у які конектор повинен копіювати дані. Потім вказуємо, які саме дані платежу повинні потрапляти в кожну колонку.

Для цього клікаємо на потрібні поля і вибираємо зі списку потрібні типи даних. У нашому прикладі конектор повинен передавати поштові адреси і суми транзакцій. Тому заповнюємо поля, підписані як «Email» і «Сума». В поле «Статус» обов’язково вводимо «Клієнт». Зайві залишаємо порожніми.

Виконуємо кроки налаштування, що залишилися, поки в списку підключень не з’явиться зв’язок FONDY > (google sheets).

Після цього конектор почне автоматично завантажувати дані про платежі з Fondy і копіювати їх у таблицю Google Sheets. Тепер залишається співставити їх із лідами.

Етап 4 – звірка даних у Google Sheets

Отже, у нас є таблиця, де відбувається автоматична генерація двох списків: лідів із рекламної форми Facebook і даних про платежі з Fondy. Поки ці списки відображаються в змішаному вигляді.

Спочатку виявимо ліди, які вже конвертувалися у клієнтів. Для цього потрібно знайти контакти, які трапляються і в рядках зі статусом «Лід», і в рядках типу «Клієнт». При великій кількості даних у таблиці пошук дублікатів займе дуже багато часу. На щастя, процес можна автоматизувати за допомогою спеціальної формули.

Клікаємо по букві колонки з поштовими адресами – стовпець виділиться. Потім натискаємо «Формат» – «Умовне форматування» – «Містить дані» – «Ваша формула» і вставляємо в поле формулу =countif(A:A,A1)>1. Замінюємо в ній всі «A» буквою виділеної колонки, вибираємо будь-який колір і натискаємо «Готово».

В результаті всі поштові адреси, що повторюються, виділяться вибраним кольором. Це ліди, які вже відпрацювали.

Тепер шукаємо ліди, які ще не стали покупцями і потребують від нас додаткових дій. З повторюваними емейлами розібралися – вони забарвилися. Отже, всі поодинокі адреси залишилися незабарвленими. Але вони можуть належати як невідпрацьований лідам з Фейсбуку, так і покупцям, які прийшли з інших рекламних каналів. Залишається відфільтрувати останніх, щоб залишилися тільки ліди.

Виділяємо колонку «Статус». Клікаємо «Дані» – «Створити фільтр». Потім натискаємо на іконку, що з’явилася поруч із заголовком, і прибираємо галочку «Клієнт».

От і все. На екрані відобразяться тільки ліди. Пофарбовані – відпрацювали. А решта ще не конвертувалися в клієнтів. Ось їх нам і потрібно було знайти.

Google Sheets буде застосовувати фільтрацію і виділення до всіх з нових даних із рекламної форми Facebook і Fondy автоматизовано, тож вам не доведеться виконувати налаштування ще раз.

Висновок

  1. Якщо ви залучаєте ліди через Facebook і приймаєте платежі через Fondy, є простий спосіб дізнатися, хто з зацікавлених користувачів ще не зробив замовлення і потребує додаткової реклами.
  2. Спочатку потрібно завантажити ліди з Facebook у таблицю Google Sheets за допомогою онлайн-конектора ApiX-Drive.
  3. Потім необхідно завантажити платежі з Fondy в Google Sheets – знову ж таки, через конектор.
  4. Після цього потрібно зіставити два списки, щоб знайти в ньому контакти, що повторюються. Цей процес можна автоматизувати, причому навіть без скачування і встановлення додаткових програм. Достатньо скористатися табличною формулою для виділення однакових комірок.
  5. Виділені контакти – це ліди, які конвертувалися в продаж. Всі інші ліди поки не відпрацювали і потребують додаткової реклами.

Сподобалась публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про онлайн-платежі та бізнес