Становлення фінансової системи незалежної України: від 1991-го до сьогодні

Становлення фінансової системи незалежної України: від 1991-го до сьогодні

Україна не з тих країн, яким пощастило отримати спадок від попередніх державних утворень або які живуть на банківські відсотки чи на ренту з ресурсів. У спадщину нам залишилося чимало труднощів, але ось уже 32 роки ми виборюємо власну незалежність. І тоді ж, 1991 року, почалася українська фінансова самостійність. Спершу було складно – рублі, купони, карбованці, але за 5 років наша грошова система цілком відокремилася від радянського минулого, ввівши в обіг гривню. Українська незалежність була б неможлива без власної валюти та становлення фінансової галузі. Ба більше, нам є що запропонувати світові, адже український фінтех уже давно став органічною частиною світового фінансового простору. Нам є чим пишатися. Згадуємо найважливіші досягнення, здобутки та інновації українського банкінгу.

1991: заснування НБУ та поява самостійної банківської системи України

Створення самостійної банківської системи України та Національного банку стало можливим після проголошення 16 липня 1990 року державного суверенітету України. 20 березня 1991 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про банки і банківську діяльність», завдяки якому замість Української республіканської контори Держбанку СРСР з’явився Національний банк України зі статусом центрального емісійного банку держави. Саме цей день вважають датою заснування НБУ та появи незалежної банківської системи.

1993: запуск системи електронних платежів НБУ

Перші платежі через систему електронних платежів (СЕП) пройшли 5 січня 1993 року. А вже з 1 січня 1994 року в Україні були повністю скасовані паперові та телеграфні авізо (повідомлення про перерахунки грошей) у міжбанківських розрахунках. Усі ці роки СЕП працювала безперебійно, і навіть у 2022 році, попри повномасштабну війну з рф, СЕП провела 363 млн платежів на суму 133 трлн грн, тобто майже по одному мільйону транзакцій кожного дня.

1996: впровадження в обіг гривні

2–16 вересня 1996 року в Україні відбулася грошова реформа, якою введено в обіг нову національну валюту – гривню. На першій одногривневій банкноті було зображено київського князя Володимира. Це мало підкреслити, що історія гривні як грошової одиниці дуже давня і налічує не менш як тисячу років. До речі, логотип НБУ – це стилізоване зображення гривні 10-го століття, що являла собою ваговий злиток у формі ромба із двома усіченими кутами.

2014: заснування Fondy

10 листопада 2014 року була заснована компанія Fondy – український платіжний провайдер, що за кілька років перетворився на потужного міжнародного гравця, який підключає та обслуговує мерчантів у 40 країнах світу.

2015: перехід до плаваючого курсоутворення

5 лютого 2015 року НБУ відмовився від фіксованого валютного курсу, який застосовувався із дати введення гривні, та перейшов до ринкових механізмів курсоутворення. Відтоді курс гривні до долара, євро й інших валют визначався міжбанківським валютним ринком. Утім, після початку повномасштабної війни з рф НБУ тимчасово повернувся до фіксованого валютного курсу.

2017: поява Android Pay в Україні

2 листопада 2017 року Google запустила платіжну систему Android Pay в Україні. Наша країна стала 15-ю в переліку експансії цього електронного гаманця. У лютому 2018 року сервіс був перейменований на Google Pay, а в липні минулого року компанія замінила його на Wallet.

2018: початок роботи Apple Pay в Україні

17 травня 2018 року платіжний сервіс від Apple став доступним українцям. Притому Україна стала 28-ю країною у світі, в якій було запущено Apple Pay. А всього через 2 роки Україна увійшла до топ-10 країн за популярністю цієї мобільної платіжної системи, і сьогодні за допомогою Apple Pay (та раніше запровадженого Google Pay) можна навіть оплатити проїзд у громадському транспорті. Станом на зараз сервіс доступний у 78 країнах.

2019: закон про «спліт»

12 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон про так званий спліт – розподіл повноважень із регулювання фінансового ринку між Національним банком і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Закон розширює можливості НБУ із забезпечення фінансової стабільності та допоможе країні отримати фінансову систему, яка відповідає міжнародним стандартам.

2021: створення умов для відкритого банкінгу

30 червня 2021 року в Україні прийняли Закон «Про платіжні послуги», спрямований на модернізацію та подальший розвиток українського ринку платіжних послуг. Новий закон враховує норми європейських регуляторних актів, зокрема другої Директиви про платіжні послуги (PSD2) та Директиви з електронних грошей (EMD). Таким чином, він створює умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (детальніше про Open Banking читайте в нашому матеріалі за посиланням), що посилить конкуренцію на фінансовому ринку та сприятиме його інноваційному розвитку.

2023: запуск СЕП нової генерації

1 квітня 2023 року Національний банк України запустив нове покоління системи електронних платежів (СЕП) на базі міжнародного стандарту ISO 20022, що дає можливість здійснювати міжбанківські платежі цілодобово 7 днів на тиждень. Перехід на ISO 20022 разом із впровадженням IBAN створює технологічне підґрунтя для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації сервісу миттєвих платежів у країні.

Сподобалась публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про платежі та бізнес