Аналітика онлайн-платежів Fondy в 2021

Аналітика онлайн-платежів Fondy в 2021

Через платформу Fondy бізнеси в усьому світі отримують мільярди транзакцій від клієнтів із понад 150 країн. Ми надійно зберігаємо персональну інформацію своїх клієнтів, проте можемо аналізувати загальну статистику та ділитися нею у відкритому доступі.

У цій статті зібрані деякі результати аналітики. Для її формування ми вивчили понад 10 млрд платежів, які прийняли 16+ тисяч клієнтів Fondy в усій Європі.

Популярні в Європі платіжні методи

Для своїх клієнтів, бізнес яких зареєстрований у Європі, ми даємо можливість приймати платежі за допомогою сотень платіжних методів – глобальних і локальних.

І бачимо, що платіжні звички покупців із різних країн суттєво відрізняються. На графіку проілюстровано, як саме європейці звикли платити за товари та послуги.

Польща

Наші сусіди поляки використовують в основному Visa, Mastercard, а також інтернет-банкінг. І як справжні патріоти багато хто використовує польську систему мобільних платежів BLIK. А ось Google Pay і Apple Pay в Польщі не так популярні. У порівнянні з перерахованими вище методами це – крапля в морі.

Нідерланди

Любов’ю до всього національного можуть похвалитися і нідерландці. Більш ніж половина використовує голландську платіжну систему iDEAL. Решта довіряють свої платежі банківським карткам Visa і Mastercard.

Як і в Польщі, Google Pay і Apple Pay нідерландці використовують украй рідко. З графіка видно, що на ці способи оплат припадає лише 1,5%.

Фінляндія

Жителі Північної Європи розділилися у своїх вподобаннях: 33% користувачів оплачують за допомогою Visa і Mastercard, приблизно стільки ж користувачів обирають OP та Ryhmä, трохи менше фінів звикли користуватися Nordea. І, що вже не дивно, Google Pay і Apple Pay украй рідко використовуються в цій країні.

Бельгія

Тут вийшла найцікавіша картина. Практично усі бельгійці, а це 91% проаналізованих платників, використовують платіжний метод Bancontact. За його допомогою вони оплачують покупки банківськими картками і через мобільний додаток. Таке майже монопольне захоплення ринку локальним платіжним методом ми спостерігали лише у Бельгії.

Тому якщо ваш бізнес працює у цій країні, обов’язково додайте для клієнтів можливість оплат через Bancontact.

Статистика оплат за ОС і пристроями у світі та в Україні

А як щодо того, через які пристрої та операційні системи платять найчастіше?

Тут усе очікувано – більшість використовує смартфон, причому в Україні це понад 70% користувачів, інші користувачі платять через комп’ютер або ноутбук, і лише одиниці використовують із цією метою планшет. Цікаво, що в країнах Європи за допомогою смартфона платить трохи більш як половина користувачів, інші використовують ноутбук або комп’ютер.

Що стосується операційної системи, користувачі айфонів і андроїдів розділилися приблизно порівну. Користувачі iOS випереджають власників Android із маленьким відривом.

Конверсія платежів у Apple Pay порівняно з Google Pay в Україні

І найцікавіше для кожного підприємця. Конверсія. Ми порівняли, як оплачували через Google Pay, Apple Pay і за допомогою Visa/Mastercard у 2020 і 2021 році.

На графіку видно, що ще в 2020 році зі значним відривом лідирували Visa і Mastercard. Але вже до 2021 року чималу частину своїх позицій вони віддали Apple Pay. Частка Google Pay у 2021 році теж зросла – в понад 4 рази. І показники цих двох платіжних методів продовжують зростати. А отже, є сенс впроваджувати їх у свій бізнес.

Оскільки мова зайшла про Google Pay і Apple Pay, порівняємо їх між собою. Аналітика конверсії показує, що вони йдуть практично на одному рівні.

З відривом 3% перемагає Apple Pay. Це невелика різниця, але в розрізі великих платежів навіть ці 3% можуть мати значення.

Швидкість роботи Fondy під мікроскопом

Ми проаналізували швидкість платежів за серпень 2021 року і вирахували середнє значення для банків і наших мікросервісів. Щоб бути максимально точними, наводимо їх у мілісекундах.

Так, наша система безпеки Fondy.Antifraud перевіряє платіж по більш ніж 300 факторах усього за 140 мілісекунд. За цей проміжок часу ми можемо визначити шахрайство, спробу злому акаунта або використання викраденої картки.

Час відгуку нового платіжного методу – сервісу Frisbee – становить 273 мілісекунди.

Особливо вражає швидкість обробки платежів через наш каскадний процесинг – 27 мілісекунд. Система влаштована таким чином: якщо один банк затримує або відхиляє платіж, платформа Fondy перемикає його на інший банк. І так до тих пір, поки платіж не пройде успішно.

Аналітика платежів окремих мерчантів

Ми опитали трьох своїх клієнтів з різних ніш і з їхнього дозволу публікуємо деякі дані аналітики платежів.

Uklon – накатали на 1,5 млн транзакцій за місяць

Так, 1,5 млн – це середня кількість платежів, яку приймає Uklon щомісяця по всій Європі. Аналітика такої кількості платежів яскраво відображає загальну картину.

Оплачуючи послуги цієї служби таксі, знайте – ваші кошти проходять через платформу Fondy. Тут особливо важлива швидкість, адже ніхто не хоче сидіти в таксі й чекати, поки опрацюється платіж. Так ось, зі швидкістю тут усе ок – в середньому платіж обробляється за 0,7 секунди. Навіть не за секунду – швидше. Поки ви відкриєте двері автомобіля, гроші вже спишуться з картки.

І головне – конверсія, тобто кількість успішних платежів, становить 98,1%.

Foodex24 – швидше, ніж сходити в супермаркет

А це вже аналітика українського сервісу, який цілодобово радий доставити вам додому продукти харчування. Співробітники стежать не тільки за свіжістю продуктів, а й за тим, щоб клієнтам було комфортно сплачувати покупки. Коли кур’єр приїжджає до клієнта додому, важливо, щоб усе працювало чітко.

Цікава фішка цієї статистики – партнери Foodex24, тобто прямі постачальники або виробники продуктів харчування. Їх у компанії понад 30, і з кожним потрібно окремо розраховуватися. Щоб спростити усім життя, наш мерчант Foodex24 використовує функцію розщеплення платежів.

Сервіс одночасно використовує кілька платіжних технологій. Якщо не може впоратись одна, завжди можна запропонувати клієнту план Б.

Звідси – висока конверсія платежів, що перевищує 98%. Як видно на графіку, практично всі їхні покупці використовують Visa або Mastercard, і дві третини з них використовують для оплати покупок смартфон.

Академія SEO – оплачувати навчання так само легко, як і вчитися

Ще один опитаний мерчант – Академія SEO, яка навчає студентів з усього світу тонкощам SEO. Курси проходять учні з більш ніж 30 країн, тому потрібна платформа, яка обробляє міжнародні платежі так само швидко, як і внутрішні.

З цим проблем не виникло. Практично 100% платежів – успішні. А з урахуванням того, що більш як половина надходять із інших країн, це крутий показник.

При використанні тільки двох платіжних методів Fondy результати відмінні.

Висновки

  1. У Європі Google Pay і Apple Pay менш популярні, ніж в Україні. Набагато частіше європейці закривають свої фінансові питання за допомогою Visa, Mastercard або локальних платіжних методів.
  2. В Україні частіше оплачують за допомогою телефона, ніж у Європі.
  3. Частка Google Pay і Apple Pay в порівнянні з Visa і Mastercard поступово зростає. А отже, є сенс додати ці платіжні методи в свій бізнес.
  4. Швидкість відгуку банків і мікросервісів вражає. Всі фінансові операції здійснюються менш ніж за секунду.
  5. Використовуючи платіжні методи Fondy, можна забезпечити своєму бізнесу конверсію до 99,4%. Досвід наших мерчантів підтверджує це.

Сподобалася публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про онлайн-платежі та бізнес