Бізнес в Україні під час війни: як не боятися запустити новий чи масштабувати наявний

Бізнес в Україні під час війни: як не боятися запустити новий чи масштабувати наявний

Донори Фонду: Італія, Ірландія, Корея, Люксембург, Норвегія, США, Швейцарія, Швеція, Японія та ТайваньБізнес – Фонд Технічного Співробітництва ЄБРР.

Як вести бізнес в Україні під час війни? Розширюватися чи поставити на паузу? Запускати чи зачекати? Чи закуповувати товар? Який бізнес можна відкрити під час війни?

Нові реалії вимагають нових сценаріїв і викликають масу запитань у підприємців. Щоб розібратись у них, ми звернулися до найкращих українських експертів-практиків у сфері бізнесу.

Про бізнес загально

Наталія Заверуха, лекторка безплатного курсу на Prometheus «Як почати власну справу в часи невизначеності», засновниця та власниця Manageable – агенції з опису й оптимізації бізнес-процесів.

Як вести бізнес під час війни в Україні: вповільнитися чи зростати?

Кризові періоди формують різні реакції українського бізнесу на дійсність, адже ніхто не знає, як правильно діяти в незнайомих стресових умовах. Так виникають протилежні підходи до роботи. Одні підприємці оптимізують бізнес і підвищують ефективність за рахунок детального аналізу й опису бізнес-процесів. Це дає змогу зрозуміти, що конкретно можна покращити: зменшити кількість зайвих кроків, вдосконалити виробництво, впровадити автоматизацію, поліпшити розподіл ресурсів компанії тощо. Інші підприємці розглядають кризу як трамплін: активно інвестують у нові ринки, напрями чи виробництво товарів. Перший метод допоможе зробити більше з меншими витратами, другий – буде вести до зростання та зміцнення бізнесу.

Чи можливе планування роботи в умовах війни?

Безумовно, війна вносить корективи у планування бізнес-процесів. Якщо раніше українці переглядали плани та бюджети раз або двічі на рік, тепер проміжок часу може бути іншим. Яким? Компанія це визначає самостійно. Головне, щоб планування відображало актуальний стан ринку та внутрішніх процесів. Тоді бізнес зможе адаптувати стратегії та вчасно реагувати на зміни й можливості, щоб отримати свою частку ринку.

База знань і документація процесів

Чітко прописані документи дають змогу підприємцям заздалегідь підготуватися до випадків, коли працівники вибувають із команди через вимушену еміграцію, мобілізацію військовозобов’язаних тощо. Робота з документами має відображати досвід і накопичені знання. Це можуть бути внутрішня база знань або презентації, що містять описи процесів, алгоритми взаємодії, шаблони основних документів. Так компанія зможе швидко й ефективно залучати нових співробітників або перерозподіляти обовʼязки в межах команди. Крім цього, регулярні звіти, постійний звʼязок у команді та спільний доступ до інформації сприятимуть координації колективу й оперативному прийняттю рішень.

Юридично

Оксана Задніпровська, лекторка безплатного курсу на Prometheus «Як почати власну справу в часи невизначеності», співкерівниця практики приватності в Axon Partners, менторка стартапів у YEP.

Юридичні складнощі

З початку повномасштабного вторгнення рф малий і середній бізнеси в Україні зіткнулися з новими реаліями, що викликало певні юридичні проблеми та питання, пов’язані з запровадженням воєнного стану та мобілізацією: військове право, оподаткування підприємців під час військової служби, трудові відносини з працівниками тощо. Із часом бізнес отримав розʼяснення щодо цих питань, проте на зміну їм прийшли нові: інвестування, заснування компаній в Україні, робота за кордоном, структурування, оформлення інтелектуальної власності тощо.

З якими типовими проблемами зіткнулися підприємці під час відкриття чи масштабування бізнесу в часи війни?

  • Недомовленості зі співзасновниками: нечітко обговорені чи необговорені умови розподілу власності та співпраці.
  • Недостатня робота над юридичними аспектами: поспішний початок діяльності без належного юридичного оформлення (створення субʼєкта підприємницької діяльності, необхідних документів).
  • Незахищені права інтелектуальної власності: незадовільний захист, неправильний обмін інформацією з партнерами.
  • Подвійне оподаткування та податкові ризики під час війни.
  • Складність бронювання військовозобовʼязаних працівників, доступного лише для вузької категорії бізнесів.

Юридичні поради

  1. Думаєте про власну справу? Варто визначитися з формою реєстрації: незалежний підприємець (ФОП) чи компанія (найпростіша форма – товариство з обмеженою відповідальністю).
  2. Плануєте вести роботу разом з іншими співзасновниками? Можна укласти принаймні понятійний договір, у якому будуть прописані права, обовʼязки, деталі роботи та частки у бізнесі.
  3. Проєкт містить інтелектуальну власність (вебсайти, результати досліджень ринку, маркетингові матеріали, відеоролики, зображення тощо), яку для вас розробляли на замовлення інші люди? Треба мати письмові договори про виконання робіт із пунктом про передачу інтелектуальної власності.
  4. Перебуваєте за кордоном під час війни? Уточніть на офіційних ресурсах місцевих податкових органів, який у вас статус. Можливо, в період війни ви вже стали податковим резидентом. Треба отримати від ДПС України підтвердження про декларування та сплату податків в Україні, щоб уникнути подвійного оподаткування.
  5. Цікавитеся бронюванням військовозобов’язаних працівників у сфері, повʼязаній з інформаційними технологіями? Дослідіть алгоритм Дія.Сіті.

Стратегічно

Андрій Длігач, спікер open talk комплексної підтримки підприємців «Власний бізнес – від мрій до дій», доктор економічних наук, засновник компанії Advanter Group та міжнародної бізнес-спільноти Board, співзасновник Центру економічного відновлення, координатор розробки Національної економічної стратегії, голова ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України.

Як почувається бізнес під час війни в Україні?

Хороша новина: з кінця літа бізнес крок за кроком відновлюється – створює нові робочі місця, активно інвестує. Основні проблеми, як і раніше, – тиск від силовиків і корупція. Третина бізнесів в Україні під час війни працює на експорт, причому йдеться не лише про великий аграрний сектор, а й про сферу обслуговування, ІТ тощо.

Український бізнес відкритий до використання цифрових технологій: майже половина опанувала хмарні сервіси, діджиталізується комунікація, поступово набирає популярність штучний інтелект. Прогнозується, що робота з ним може стати одним із драйверів розвитку українського бізнесу.

Чи варто відкривати бізнес під час війни?

Після української перемоги бізнес зростатиме прискореними темпами. Саме тому логічно відкрити власну справу під час війни, коли конкуренція менша, ресурси недооцінені й виробництво дешевше. Зараз у великій ціні підприємливість, спроможність стати лідером у часи невизначеності.

Не варто забувати і про наявні грантові програми, які надають і держава, і міжнародні організації, а також про збільшений розмір українського стартап-фонду. Кожна спроба відкрити бізнес під час війни – це експеримент напередодні зростання.

Бізнес-ідеї під час війни

Який відкрити бізнес під час війни? Офлайн-, онлайн-магазин, виробництво? На що звернути увагу власнику бізнесу?

  1. Не вкладайте гроші у стаціонарне виробництво. Обирайте адаптивні моделі. Наприклад, інтернет-магазин замість фізичного або зведення модульних будинків: вони легкі, зручні для транспортування та дешевші у виробництві.
  2. Не прив’язуйтеся до країни. Україна ставатиме сильнішою за рахунок експортних бізнесів: доходи стануть вищими, а бізнес – стійкішим. Не бійтеся мислити глобально і виходити за кордони – у буквальному сенсі слова!
  3. Перетворіть команду на партнерів: нехай колеги вважають ваш бізнес і своїм. Дайте їм якесь залучення, наприклад можливість із часом отримати частку в бізнесі (опціони).

Починайте з малого та не бійтеся помилок

Якщо не впевнені у своїх силах, не починайте одразу власну справу. Не обов’язково відкривати магазин чи виробництво, закуповувати товари. Можна стати партнером, приєднатися до кооперацій, які вже існують. Зверніть увагу на українські франшизи. Навіть перший досвід мережевого маркетингу стане гарною школою відповідальності, продажів, побудови відносин. Починайте з малого. Згодом ви зрозумієте, як краще вести і масштабувати прибутковий бізнес: розширювати аудиторію, асортимент товарів, канали тощо.

І не бійтеся помилок. Багато спроб – це нормально, це частина шляху. У західній культурі банкрутство сприймається як норма, у нас же – як повний провал. Повчіться на двох, трьох стартапах, не намагайтесь одразу побудувати все ідеально. Використовуйте метод Agile, починайте з маленьких кроків. Не будуйте одразу великий магазин із широким асортиментом. Зосередьтеся на тому, що розумієте найкраще. Спробуйте зробити ідеальний онлайн-магазинчик для своєї аудиторії. Вийшло? Далі відкрийте фізичний магазин. Метод Agile дає змогу відмовитись від цілей (KPI), сконцентрувавшись на кроках.

Знайдіть свій напрямок

Подумайте, які сфери будуть активно розвиватися після нашої перемоги. Можливо, це сфера будівництва. Поставте собі запитання, що будуть зводити насамперед? Можливо, це логістичні центри, нові будівлі. Чого їм не вистачатиме? Ймовірно, кваліфікованого персоналу. Можливо, будуть затребуваними перекладачі з арабської для фахівців, які приїдуть з арабських країн працювати в Україну. Подумайте про інноваційні енергоефективні матеріали. Зараз в Україні переробляють бите скло на принципово нові будівельні матеріали. Знайдіть цю інноваційну точку, яка вас відрізнить від конкурентів і зробить унікальними. Це буде ключем, на якому ви заробите.

Україна точно буде світовим меблевим виробником. Раніше вважалося, що це гаражне виробництво, але багатомільярдний обсяг експорту показав, що ми помилялися. За кордоном високо цінують українські меблі, ми маємо великий потенціал. Але що таке меблі? Це фурнітура, дизайн, персонал, який треба навчати, це обладнання, ідеї, сервіси і ще багато чого. Одна сфера розгалужується не десятки напрямів.

Можна подумати про нові продукти харчування, про альтернативні рослинні протеїни, які допоможуть зменшити навантаження на планету, екологію. Цей сектор розвивається дуже стрімко вже зараз. Подібні технології поки дорогі, але вони дуже перспективні в розвитку. І це не фантастика, а реалії сучасного українського ринку. Активізується напрямок глибинної переробки. Так, Туреччина закуповує українські відходи від цукрового виробництва, що вигідно навіть з урахуванням логістичних витрат і 600-кілометрової відстані. В Україні ж відстань понад 70 км вважається невигідною для їхнього транспортування. Землеробство стає більш точковим, прораховується ефективність кожного найменшого клаптика землі.

Знайдіть напрямок, який драйвить саме вас!

Чи є місце стратегічному плануванню в умовах війни?

Так, адже стратегія – це не про передбачуваність, а про вміння діяти у форс-мажорних обставинах. У стратегії важливо знайти правильну бізнес-модель. Як ідея принесе гроші? Чому клієнт захоче вам заплатити? Щоб змінити звичну поведінку покупця, з ним треба будувати людиноцентричні відносини: комунікувати, пояснювати, надавати нові можливості. Знайдіть свого ідеального клієнта і зробіть ідеальний бізнес разом із ним!

Діджитально

Зоя Лобод – спікерка open talk комплексної підтримки підприємців «Власний бізнес – від мрій до дій», співвласниця digital-агенції LOBODS, сертифікована спеціалістка від Meta і Google, співавторка популярного курсу Prometheus «SMM: фундамент».

Переходьте в онлайн

Якщо ви хочете побудувати актуальний бізнес під час війни, не ігноруйте онлайн-активності. Сьогодні цифрова комунікація є основною формою спілкування бреду й аудиторії. Це найкращий спосіб розказати про свої послуги та товари. За допомогою digital-маркетингу можна поширити інформацію про свій бренд, продукт або сервіс. Крім того, діджитал дає доступ до важливих даних: кількість людей, які бачили ваш допис і взаємодіяли з ним, кількість запитів із реклами, рівень конверсії в продажі тощо.

Як почати просувати бізнес в онлайні?

  • Подумайте, про що ваш бренд.
  • Зрозумійте, хто ваша аудиторія, дослідіть аудиторію конкурентів.
  • Визначтеся з цільовою соцмережею, якою переважно користуються потенційні клієнти.
  • LinkedIn – щоб зайнятися виходом на міжнародні ринки та роботою з В2В-сегментом.
  • Facebook – якщо ваша аудиторія складається переважно з дорослих платоспроможних людей.
  • Instagram – адаптивна соцмережа для будь-якого бізнесу з максимально широкою аудиторією.
  • TikTok – окремий канал комунікації, який перестав бути дитячою розважальною соцмережею.

У яких соцмережах найкраще просувати інтернет-магазин?

У тих, де найширше представлена ваша цільова аудиторія. Не варто відмовлятися від роботи з Twitter чи месенджерами на кшталт Viber: створити повноцінний інтернет-магазин у них не вийде, проте там можна інформувати підписників про акції, проводити конкурси.

Яким має бути контент?

  • системним (оптимально: 3-7 публікацій на тиждень)
  • різноплановим (продає, розважає, інформує, допомагає)
  • багатоформатним (текст, картинки, відео, reels, stories тощо)

Як змінився контент під час війни в Україні?

01    Він став максимально адаптивним до навколишнього середовища. Ми прислухаємося, що говорить аудиторія, чого вона потребує, що шукає, над чим сміється, чим живе тощо.

Що робити? Зайдіть на Google Trends, підпишіться на ключових українських і зарубіжних інфлюенсерів, подивіться рекомендований контент у TikTok, зареєструйтеся на Pinterest, дивіться відео на ютуб, слухайте подкасти. Це допоможе бути на зв’язку з аудиторією.

02    Він став простішим, так званим фастфуд-контентом. На одну одиницю такої інформації користувач готовий витрачати близько двох секунд.

Що робити? Оптимізуйте, скорочуйте матеріали для соцмереж, використовуйте відео з субтитрами, додавайте цікаві графічні елементи, зверніть увагу на UGC-формат, створений користувачами.

03    Він став Р2Р-орієнтованим (people to people). В часи війни люди стають більш відкритими в комунікації, намагаються допомогти, розв’язати проблему.

Що робити? Залучайте до комунікації власників бізнесу та членів команди. Висвітлюйте історію та закулісся бренду.

Комунікативно

Як зібрати команду на старті бізнесу?

  • Орієнтуйтеся не лише на експертизу, але й на людяність.
  • Давайте не лише тестове завдання, а й проводьте живі співбесіди.
  • Не бійтеся наймати людей, які експертно сильніші за вас.
  • Адаптуйте умови роботи до потреб команди.
  • Будьте чесними зі своєю командою і водночас вимагайте чесності щодо себе.
  • Створіть презентацію про свій бренд, його історію, цінності для членів команди.
  • Встановіть чіткі та зрозумілі правила співпраці.
  • Ідеальний член команди – той, з яким ви готові після співбесіди піти на каву. Без жартів, це працює!

І насамкінець

  • Розвивати український бізнес під час війни – це класно і перспективно. Нам допомагають, у нас інвестують, пропонують грантові програми – в Україні бачать потужний потенціал.
  • Помилятися – можна! На співбесідах у великих корпораціях типу Google вас запитають передусім не про успіхи, в про факапи, оскільки шлях до успіху залежить від кількості спроб.
  • Після української перемоги бізнес буде дуже швидко зростати. Встигніть створити актуальний бізнес під час війни вже зараз, коли конкуренція нижча, а ресурси недооцінені.

Щоб підтримати малий бізнес під час війни і відновити вітчизняну економіку, на Prometheus запущено комплексну підтримку українських підприємців «Власний бізнес – від мрій до дій» у рамках безплатної програми навчання «Буткемп економічного відновлення», що впроваджується ЄБРР за фінансування Швейцарії в рамках Фонду сприяння малому бізнесу ЄБРР на платформі Prometheus.

© Матеріали надані: Prometheus

Сподобалась публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про платежі та бізнес