Як обрати домен для інтернет-магазину

Як обрати домен для інтернет-магазину

Доменне ім’я поряд з іншими факторами важливе для просування бізнесу в мережі. Щоб допомогти вам розібратися в цьому питанні, Fondy разом із фахівцями хостинг-провайдера cityhost.ua підготували розгорнуту статтю про те, як обрати домен для інтернет-магазину.

До появи такого поняття, як домен, на сайт можна було зайти тільки за допомогою IP-адреси сервера – вона виглядає як набір цифр і крапок. Для комп’ютера абсолютно не важливо, яку адресу запам’ятати: fondy.ua чи цифри його IP.

А ось людині запам’ятовувати цифри складно, тому з розвитком інтернету для зручності користувачів ввели літерні домени. Так у 1985 році з’явився перший домен у зоні .com (позначення для комерційного сектора).

Максимальна довжина домену не може перевищувати 63 символи, але так багато і не потрібно.

Домен складається з кількох частин, між якими ставлять крапку. Зазвичай таких частині дві: до крапки – назва сайту, після крапки – доменна зона.

Наприклад, у linkedin.com перша частина linkedin – це унікальне ім’я сайту, а .com – міжнародна доменна зона, в якій він розміщений.

У сайту можуть бути піддомени, вони стоять ліворуч від назви і також відокремлюються крапкою. Власник домену може створювати скільки завгодно піддоменів без додаткової оплати.

Так, m.facebook.com – це мобільна версія соцмережі, котра є лише одним із її розділів.

Піддомени також використовуються для створення версій сайту різними мовами – тоді перед основною назвою ви побачите префікси .ru, .en, .ua та інші.

Що таке www і чи потрібно його використовувати

Раніше сервери мали малу потужність і невеликі обсяги жорстких дисків. Тому поштові служби, FTP і сам сайт (його файли) могли знаходитися на різних серверах. Для їх позначення використовувалися піддомени – www вказував на сервер, де розташований сайт.

Згодом потужність серверів збільшилася, тепер усі служби можна розміщувати на одній машині і в принципі необхідність використання префікса www відпала.

Технічно адреси www.test.com і test.com – це різні сайти. У першому випадку www – це піддомен основного імені.

Зараз найчастіше використовується написання адреси без www, але для надійності рекомендується створити піддомен www і налаштувати автоматичне перенаправлення з нього на основний сайт. Це робиться, щоб на сторінку змогли потрапити ті користувачі, які за звичкою набирають у рядку адресу з www. Після налаштування переадресації сервер автоматично перенаправить відвідувача на основний сайт, навіть якщо той введе адресу з префіксом www.

Для чого потрібні піддомени (субдомени)

Є міркування технічні та візуальні

Іноді реалізація 2+ проектів потребує окремого піддомену з міркувань безпеки і належного функціонування проектів. Наприклад, coffee.shop – це інтернет-магазин на CMS Magento, а на субдомені crm.coffee.shop реалізована ваша CRM-система. Модель, коли CRM-система відображується в директиві сайту coffee.shop/crm/, із великою ймовірністю створить технічні проблеми в роботі і для інтернет-магазину, і для CRM.

Другий аспект – те, як візуально виглядає адреса, і в цьому випадку вибір за вами.

Важливо врахувати, що для SEO піддомен вважається окремим сайтом і потребує додаткових ресурсів на просування, тому його варто планувати завчасно. Якщо ви хочете провести окрему кампанію для просування блогу на сайті coffee.shop, то з піддоменом blog.coffee.shop можна просувати тільки його, без прив’язки до основної сторінки.

У випадку з інтернет-магазином іноді оптимальніше розміщувати групи товарів на піддоменах. Якщо компанія продає різні товари для дому, то розділи з меблями, постільною білизною, технікою і посудом можна розділити і працювати над кожним із них за індивідуальним маркетинговим планом.

Які бувають доменні зони

Існують тисячі доменних зон, які поділяються на групи:

  1. Регіональні
  2. Міжнародні
  3. Тематичні
  4. Закриті

Основна маса регіональних доменів – національні. Вони призначені для використання всередині країни і відображають географічне розташування бізнесу. Найчастіше позначаються міжнародним дволітерним кодом самої країни: Україна – .ua, Великобританія – .gb (або .uk – United Kingdom), Японія – .jp, Франція – .fr і так далі. Є також домени для цілих континентів або для окремих міст. Наприклад, в Антарктиди є домен .aq, у Нью-Йорка – .nyc.

Такий домен варто брати, якщо географічна складова важлива для компанії і необхідно показати регіон, у якому працює бізнес.

Часто використовуються дворівневі доменні зони: com.ua, biz.ua, kyiv.ua.

Міжнародні домени вже не прив’язані до локації, вони існують у всьому світі. Їх можна зустріти на сайтах найчастіше – .com, .net, .info, .org, .online. Це найпопулярніші й недорогі домени з нейтральним значенням.

На таких доменах працюють інформаційні сайти (wikipedia.org), соцмережі (instagram.com), міжнародний бізнес (amazon.com), онлайн-бізнес, який продає електронні послуги (pixabay.com).

Коли вводилися ці домени, передбачалося, що вони будуть закріплюватися за компанією залежно від галузі діяльності. Наприклад, .info – інформаційні послуги, .com – комерція, .org – некомерційні організації. Але оскільки при реєстрації доменів ніхто не вимагає підтвердження специфікації, первісний зміст втрачено, а ці буквенні позначення мають лише умовний характер. Такі домени називаються відкритими, вони доступні для реєстрації будь-якій фізичній або юридичній особі.

Серед відкритих доменів можна знайти і багато тематичних (New gTLD) – вони дорожчі від загальних, але при цьому допоможуть клієнтам зрозуміти напрямок вашого бізнесу вже за адресою сайту. Наприклад, .computer – магазин комп’ютерної техніки, .fashion – мода і стиль, .wedding – весільні послуги, .clinic – медицина.

Існує і категорія закритих доменів, які можна зареєструвати тільки компаніям певних напрямків і лише після перевірки їхніх документів. Наприклад, .museum – для музеїв, .aero – для повітряного транспорту, .gov – для урядових організацій (від слова government), .travel – для туристичних фірм.

В Україні теж є доменна зона, для реєстрації в якій потрібно надати документи. Це зона .ua. Отримати ім’я в ній можуть тільки власники однойменних торгових марок, які пройшли офіційну реєстрацію.

Сьогодні в мережі налічується більше 2000 доменних зон. Їхня кількість зростає з кожним роком, адже бізнес активно переходить в онлайн. При виборі доменної зони орієнтуйтеся на пріоритет свого бізнесу. Національний домен приверне увагу клієнтів із вашої країни, тематичний допоможе зрозуміти галузь вашої діяльності, а міжнародний буде доступніший за ціною.

Як обрати домен для інтернет-магазину

Із технічної точки зору домен ніяк не впливає на роботу сайту, тому при виборі імені важливіше враховувати людський фактор. Наскільки престижно виглядає, чи легко запам’ятовується, які викликає асоціації.

Перш за все домен повинен добре запам’ятовуватися. Що менше символів в імені – то краще. Оптимально використовувати не більше 10 знаків.

Найкраще, коли в доменному імені звучить назва компанії: adidas, rozetka, toyota. При цьому потрібно бути обережним із використанням у домені зареєстрованих торгових марок, адже їхні власники можуть пред’явити претензії до такого використання власних позначень. Про це розповімо трохи нижче.

Але як бути, якщо у компанії довга назва з кількох слів? Доведеться використовувати абревіатуру, скорочення, брати тільки одне слово або придумувати щось нове. Наприклад, назву «Найкращий магазин взуття» можна трансформувати в домен best-shoes.com.

Така проблема може виникнути у старих компаній і державних організацій. Сучасні стартапи при виборі імені фірми відразу ж думають про те, як його можна буде відобразити в домені.

Якщо ви хочете створити ім’я із двох коротких слів чи скорочень, пам’ятайте, що крапка розділяє доменні рівні, тому не вдасться використовувати її як звичайний знак. Для візуального розділення можна використовувати дефіс або не використовувати розділові знаки зовсім. Але намагайтеся не нагромаджувати, обмежтеся двома, максимум трьома словами.

Хороший домен – super-shop.com, незручний домен – tovar-za-super-tcinoju.com.

Ідеально, коли адреса сайту легко сприймається на слух і її можна передати в розмові. Ім’я divan.com практично кожен легко напише без помилок. Але уявіть, якщо сайт називається dynamichnyi-rozvytok.com – таку адресу доведеться диктувати по буквах.

Існують кириличні домени, але іноді у них виникають проблеми на міжнародних і в поштових сервісах. Краще вибирати латиницю – вона точно читається скрізь.

Ще один важливий момент – використання торгової марки в доменному імені. Наприклад, консультант фірми Oriflame вирішив створити для себе сайт, щоб розширювати клієнтську базу. Чи можна йому реєструвати доменне ім’я, яке містить назву компанії? Закон дає чітку відповідь – використання назви торгової марки в домені без згоди власника авторських прав є прямим порушенням.

Те ж саме діє і у зворотний бік: якщо хтось «украв» офіційно зареєстровану назву (торгову марку) вашого підприємства для свого сайту, можна подати скаргу, вимагати у реєстратора заблокувати домен або звернутися до суду для обстоювання своїх прав.

З’ясувавши всі нюанси і визначившись з ім’ям для сайту, час братися до наступного кроку – придбання домену.

Скільки коштує реєстрація домену для інтернет-магазину

Домен реєструється на термін не менше року. У більшості зон максимальний період реєстрації – 10 років. Тому ціни, які ви бачите на сайтах реєстраторів – це «річний абонемент». Словосполучення «купити домен» – лише мовний зворот. Домен не належить власникові сайту і в разі несвоєчасної оплати, після того, як спливе певний термін, стає вільним.

Вартість домена залежить від доменної зони. Ціни коливаються від 50 гривень до кількох тисяч.

Нижче наведемо середні ринкові ціни на популярні українські доменні зони за один рік обслуговування:

  • .ua – 1500 грн
  • .com.ua – 300 грн
  • .net.ua – 250 грн
  • .biz.ua – 200 грн

Міжнародні доменні зони теж коштують порівняно недорого, а показати їх клієнту не соромно. Саме в цьому секторі обертається основна маса сайтів.

Ось середньоринкові ціни реєстрації міжнародних доменів:

  • .com – 400 грн
  • .net – 450 грн
  • .biz – 500 грн

Найдешевші доменні імена обійдуться до 100 гривень. Найчастіше в цьому ціновому діапазоні зустрічаються дворівневі доменні зони, в тому числі національні. У них немає нічого поганого, питання тільки в тому, що такий домен виглядає недостатньо престижно, а всі найцікавіші імена в ньому вже розібрані.

Найдорожчі доменні зони – нові, вони ж тематичні. Зараз з’являється дедалі більше доменних зон, призначених спеціально для різних галузей бізнесу. Їх беруть, щоб показати платоспроможність і міцність компанії. Вартість – від 500 до 15 000-18 000 гривень, але можуть бути і дорожче.

Так, домен .credit обійдеться більш ніж у 2700 гривень, .shoes – 1500, .travel – 3500 гривень.

До речі, найзручніше брати хостинг і домен в одного провайдера – тоді вони йдуть одним пакетом і не потрібно витрачати час на прикріплення домену до хостингу. Хостинг у такому випадку можна оплачувати помісячно, а домен усе одно доведеться оплатити на рік.

Чи можна отримати домен для інтернет-магазину безкоштовно

Це може здатися дивним, але зареєструвати домен для інтернет-магазину (як і для будь-якого іншого сайту) можна безкоштовно. Тут є два способи:

  1. Реєстрація домену в безкоштовній зоні
  2. Отримання домену в подарунок до пакету хостингу

Існують доменні зони, в яких реєстрація здійснюється абсолютно безкоштовно. В Україні такою зоною є, наприклад, pp.ua. Для отримання такого імені достатньо пройти процедуру реєстрації у провайдера, вказати свої дані та пройти верифікацію за допомогою СМС.

Використання такого імені з технічної точки зору не буде відрізняти ваш сайт від імен в інших зонах. Але це впливає на сприйняття користувачів – використання безкоштовного домену може негативно позначитися на іміджі магазину. Люди можуть подумати, що інтернет-магазин несерйозний або навіть шахрайський, якщо не готовий виділити невелику суму на домен.

Другий варіант більш реальний і прийнятний. Багато хостинг-провайдерів надають послугу реєстрації домена на один рік безкоштовно при покупці хостингу або оренді віртуального сервера. В такому разі ви просто оплачуєте і без того потрібну вам послугу з розміщення сайту і отримуєте домен в подарунок. Зазвичай на вибір надаються різні зони. Залежно від вартості тарифу хостингу змінюється і сума, яка «виділяється» на безкоштовну реєстрацію домену.

Як перевірити домен

Перевірити домен можна у будь-якого реєстратора, навіть якщо ви не збираєтеся співпрацювати саме з ним. Якщо домен уже зайнятий, то ця інформація буде однаковою на всіх ресурсах. На сайті реєстратора обираєте вкладку Домени і переходите на сторінку, де буде розміщений порожній рядок із кнопкою «Перевірити».

Давайте спробуємо перевірити домен, про який ми згадували вище, – divan.com. Вбудований пошуковик показує не тільки статус домену (зайнятий або вільний), а й пропонує інші варіанти. Як бачимо, це ім’я доволі популярне, тому вже зайняте в усіх ходових доменних зонах. Можна купити домен divan.cx.ua або придумати іншу назву, яку легко запам’ятати: наприклад, nadivan.com.

Як бачимо, не лише ми пішли цим логічним шляхом, і адреса вже зайнята. Зате для неї вільно більше доменних зон і вже є з чого вибрати.

Як зареєструвати домен

Реєстратори роблять усе, щоб придбати домен міг навіть новачок. Тому процедура максимально проста, хоча може відрізнятися в нюансах у різних провайдерів.

Перевіривши домен на доступність, можна починати процедуру, для якої знадобиться введення своїх даних. Для фізосіб це прізвище, ім’я та по батькові, для юросіб – назва підприємства. Також доведеться вказати адресу реєстрації (проживання).

Notice

Вводите реальні і правильні дані, які вказані в документах, оскільки в разі втрати доступу або злому акаунта ви зможете підтвердити своє право на домен за допомогою офіційних документів. Тож вводити псевдоніми або вигадані назви фірм украй небажано.

Важливо також користуватися основною поштою і правильно вводити її адресу. Саме сюди після реєстрації прийде перший лист з усією ключовою інформацією, в тому числі логіном і паролем від акаунта. Сюди ж надалі будуть надходити сповіщення про необхідність продовжити оплату й інша інформація.

Як уже говорилося, стандартно домен надається і оплачується на рік. Якщо власник імені вчасно не продовжив послугу, спочатку домен «заморожується» на термін 30 днів (у різних доменних зонах цей термін може відрізнятися). Протягом цього періоду поточний власник може продовжити послугу за стандартною вартістю. При цьому сайт перестане працювати одразу після закінчення оплаченого періоду і відновить свою роботу після внесення коштів для продовження послуги.

У більшості доменних зон існує період «redemption period», він настає після 30-денного прострочення оплати. У цьому статусі поточний власник теж може відновити домен, але вартість такого відновлення в рази перевищує звичайну. По закінченню 60-65-денного періоду прострочення домен стане знову вільним, і його зможе зареєструвати будь-хто. Саме тому рекомендується вносити оплату вчасно і не забувати продовжувати домен.

Провайдер cityhost.ua надає знижку 30% на замовлення хостингу і віртуальних серверів читачам блогу Fondy. Щоб скористатися пропозицією, вкажіть промокод «fondy30» при замовленні послуги й отримаєте рахунок зі знижкою. Знижка поширюється на всі тарифи при першій оплаті на будь-який період.

Красивих вам доменів і прибуткових інтернет-магазинів!

Сподобалася публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про онлайн-платежі та бізнес