Як обрати хостинг для сайту або інтернет-магазину

Як обрати хостинг для сайту або інтернет-магазину

Якщо ви плануєте створити власний сайт або інтернет-магазин, то вам знадобиться хостинг.  Хостинг – це місце, де зберігаються файли сайту. У цій статті розглянемо популярні види хостингу – у чому перевага кожного з них і який хостинг обрати для інтернет-магазину.

Є чотири основних види хостингу: віртуальний хостинг (шаред-хостинг/shared-хостинг), хмарний хостинг, VPS-хостинг і виділені сервери. Виділені сервери підходять тільки для розробників із великим стажем, тому про них ми докладно розповідати не будемо.

Віртуальний хостинг

Віртуальний хостинг схожий на багатоквартирний будинок, де у кожного мешканця є свій виділений простір, але комунікації спільні.

Шаред-хостинг влаштований так, що на одному потужному сервері програма ділить ресурси сервера на численні облікові записи. Замовивши тариф віртуального хостингу, ви отримуєте свою невелику частину на сервері і розміщуєте сайт або інтернет-магазин у сусідстві з іншими клієнтами.

Віртуальний хостинг підходить для новачків, тому що дає можливість одразу розмістити сайт на сервері й опублікувати його в інтернеті. Не потрібно налаштовувати програмне забезпечення на сервері – усі налаштування вже виконали фахівці хостингової компанії.

Плюси віртуального хостингу:

  • Зручна контрольна панель

При замовленні послуги ви отримуєте налаштовану панель управління хостингом, в якій можна керувати файлами сайтів, доменною поштою, доменами, резервними копіями та іншим.

  • Адміністрування сервера хостинг-провайдером

Провайдер піклується про те, щоб сервер стабільно працював, а програмне забезпечення регулярно оновлювалося. Це особливо зручно для тих, у кого мінімальні технічні знання про адміністрування сервера.

  • Різноманітність тарифів

Якщо потрібно створити гарний блог, обирайте хостинг для сайтів на WordPress. Якщо ви хочете створити свій магазин, є хостинг для інтернет-магазину, у ньому встановлено популярний движок OpenCart. Для сайтів-візиток або лендінгу шукайте тарифи з конструктором сайтів.

  • Низька ціна

Облікові записи віртуального хостингу займають менше місця на загальному сервері, завдяки чому ціни нижчі.

  • Додаткові послуги в подарунок

При покупці віртуального хостингу на тривалий термін хостинг-провайдери часто дають у подарунок домени, SSL-сертифікати і виділені IP-адреси.

Мінуси віртуального хостингу:

  • Немає можливості встановлювати або змінювати програми

У послузі віртуального хостингу ви не зможете встановити сторонню програму або змінити поточну, адже немає доступу адміністратора.

  • «Галасливі» сусіди

Сусіди по серверу можуть зловживати його потужностями. Через це ваші сайти ризикують працювати повільніше. Хостинг-компанії стежать за тим, щоб цього не відбувалося, але такі ситуації не виключені.

  • Обмеження ресурсів

Провайдери віртуального хостингу встановлюють обмеження на використання ресурсів. Це потрібно, щоб не виникало зловживань із пункту вище. Але такі обмеження можуть заважати вам, якщо ви хочете відправляти великі email-розсилки або на вашому сайті велика кількість медіафайлів.

Віртуальний хостинг вам підійде, якщо:

  1. Ви хочете створити невеликий сайт-візитку, блог, інформаційний сайт, на якому спочатку не буде більш ніж 1-1,5 тисячі відвідувачів за добу
  2. Ви лише починаєте розвивати бізнес і думаєте про те, як обрати хороший хостинг для магазину з кількістю товарів в межах декількох тисяч

Хмарний хостинг

Уявіть, що в управлінні житлового комплексу вирішили пожартувати і видали вам замість цілої квартири кухню в одному будинку, спальню – в другому, санвузол – у третьому.  Жити в такій квартирі було б некомфортно, але у випадку з хостингом – так навіть краще.

Тож хмарний хостинг – це шаред-хостинг, який використовує кілька серверів одночасно. З різних серверів береться оперативна пам’ять, потужність процесора та інші ресурси. Це допомагає краще розподіляти навантаження на обладнання. Завдяки цьому сайти на хмарному хостингу працюють стабільніше.

Вміст послуги копіюється відразу на 3 носія, які об’єднуються в одну хмару. Якщо один носій вийде з ладу, його швидко замінить другий, і це не вплине на роботу сайту.

Плюси хмарного хостингу:

  • Зручна контрольна панель

Як і у випадку з віртуальним хостингом, ви отримуєте налаштовану панель управління. З нею зручно працювати з файлами сайту, базами даних, поштою і резервними копіями.

  • Адміністрування сервера хостинг-провайдером

Провайдер налаштовує сервер і регулярно оновлює програмне забезпечення за вас.

  • Додаткові послуги в подарунок

При покупці хмарного хостингу на тривалий термін теж можна отримати в подарунок домен, SSL-сертифікат і виділену IP-адресу.

  • Стабільність роботи сайтів

Кожен файл сайту в хмарі копіюється на 3 диска-копії на різних серверах. Якщо з одним сервером щось трапляється, його швидко підміняє інший. Завдяки цьому сайт перебуває в офлайні мінімально.

Мінуси хмарного хостингу:

  • Немає можливості встановлювати або змінювати програми

У послузі хмарного хостингу у вас немає доступу адміністратора, тому не можна встановити деяке ПЗ

  • Обмеження ресурсів

На хмарному хостингу теж є обмеження на використання ресурсів. Так сусіди по серверу не зможуть впливати на ваш сайт, розсилаючи багато листів. Однак ці обмеження діють і для вас.

  • Більш висока ціна в порівнянні з віртуальним хостингом

Для організації хмарного хостингу замість 1-го сервера використовується 3, через це його вартість вища.

Хмарний хостинг вам підійде, якщо:

  1. У вас великий інтернет-магазин із великою кількістю транзакцій
  2. У вас запущена реклама сайту для залучення відвідувачів
  3. У вас є будь-яка інша причина, через яку сайту критично важливо бути в онлайні 24/7

VPS-хостинг

VPS-хостинг – це віртуальний приватний сервер.  Його можна порівняти з пентхаусом – він знаходиться на одному запальному сервері по сусідству з іншими VPS, але їх набагато менше. Також VPS отримує більше ресурсів сервера. На VPS у вас є права адміністратора і можливість налаштовувати сервер майже без обмежень.

Плюси VPS-хостингу:

  • Доступ адміністратора

Ви можете встановити на VPS будь-яку програму, яка необхідна для роботи сайту або інтернет-магазину.

  • Можливість докупити ресурси сервера

Якщо ваш проєкт росте, можна додатково придбати пам’ять, дисковий простір або ядра процесора без переходу на інший тариф.

  • Менше сусідів на сервері

На VPS-носії менше облікових записів, тому ресурси сервера розподіляються між меншою кількістю користувачів. Завдяки цьому нижча ймовірність того, що сусід по серверу вплине на роботу вашого сайту.

Мінуси VPS:

  • Адміністрування сервера

При покупці VPS ви самі відповідаєте за встановлення і своєчасне оновлення програмного забезпечення. Це викличе багато питань, якщо у вас немає або мало досвіду в адмініструванні сервера.

  • Більш висока вартість

Ціни на VPS зазвичай вищі, ніж на віртуальний або хмарний хостинг.

Вам підійде VPS-хостинг якщо:

  1. Сайт став популярним і налічує близько 3-10 тисяч відвідувачів на добу
  2. Для роботи сайту потрібні тонкі налаштування сервера або встановлення додаткового ПЗ

Також, якщо перед вами стоїть питання про те, як обрати хостинг для сайту інтернет-магазину, зверніть увагу на датацентр, в якому буде знаходитися послуга. Наприклад, інтернет-магазин із цільовою аудиторією в Україні краще розміщувати в українському датацентрі. Так швидкість відповіді сайту буде вища, а пошукові роботи будуть частіше видавати сайт при запиті на території України.

Безкоштовний хостинг як альтернатива платній послузі

Безкоштовний хостинг рекомендується для сайтів особистого користування, наприклад, для блогу з невеликим потоком відвідувачів.

Якщо вам потрібно обрати хороший хостинг для інтернет-магазинів і публічних сайтів, то безкоштовного хостингу варто уникати з кількох причин:

  • Дані в небезпеці

Надаючи послугу безкоштовного хостингу, компанія може безповоротно видалити дані сайту без відома власника.

  • Нестабільна робота сайту

Хостинг-провайдер не несе відповідальність за постійну доступність сайту.

  • Обмежені можливості

Безкоштовний хостинг надає мінімальні ресурси для сайту, чого часто стає недостатньо. Додаткові можливості коштують грошей.

  • Немає унікального імені сайту

На безкоштовних майданчиках клієнтам надаються безкоштовно тільки піддомени основного імені сайту, наприклад: mysite.superfreehosting.com. Такі домени погано запам’ятовуються і не викликають довіри у потенційних відвідувачів.

  • Усюди реклама

Щоб окупити користування безкоштовною послугою, хостинг-провайдер не скупиться на рекламу, яка буде відображатися на найвиднішому місці вашого сайту. Щоб відключити рекламу, потрібно заплатити.

Детальніше про мінуси послуг безкоштовного хостингу

Шпаргалка з вибору хостингу для сайту

  • Віртуальний хостинг

Підходить для новачків. Головний плюс – не потрібно турбуватися про адміністрування сервера.

  • Хмарний хостинг

Усі переваги віртуального хостингу плюс додаткова стабільність роботи сайтів. Підходить для проєктів, яким важливо бути в онлайні 24/7.

  • VPS-хостинг

Рішення для проєктів, яким потрібні тонкі налаштування сервера. Підходить, якщо на сайті багато товарів або великий потік відвідувачів.

  • Виділений сервер

Підходить для розробників із досвідом і дуже великих проєктів.

Сподобалась публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про онлайн-платежі та бізнес