Чи потрібно ФОП застосовувати РРО

З 1 грудня 2020 року до Податкового кодексу України та до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» документом 1017-IX були внесені зміни, які викликали багато запитань у підприємців, котрі приймають платежі за послуги та товари в інтернеті, стосовно необхідності використання програмного РРО.

Закон України, з одного боку, скасовував обов’язкове застосування РРО при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, з іншого боку, виникали запитання, чи належать такі платіжні сервіси, як Fondy, до вказаних систем і сервісів.

При цьому індивідуальні податкові консультації та офіційні відповіді НБУ викликають більше запитань, аніж дають відповідей.

Так, у листі від 15.01.2021 р. №57-0010/3184 Нацбанк радить звертатися із запитаннями щодо застосування РРО до ДПС. Проте роз’яснює, які операції належать до розрахунків за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. А от що таке банківські системи дистанційного обслуговування, НБУ так і не пояснив.

Офіційні джерела

  • Стаття 9 п.14 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються:

14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

  • Документ 1017-IX: Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України

статтю 9 доповнити пунктом 14 такого змісту:

14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів

  • Індивідуальні консультації податкової на інформаційному ресурсі Зір, категорія 109.02

Тобто якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад, надання дистанційної послуги або доступу до інтернет-ресурсу (доступу до вебпорталу) з розміщення та використання інформації тощо виключно в електронній формі із застосуванням інтернету), у такому випадку застосування РРО та/або ПРРО є необов’язковим. У інших випадках, при безпосередньому отриманні споживачем товарів чи послуг від постачальника, у тому числі замовлених та сплачених через інтернет-банкінг та із застосуванням інтернет-еквайрингу, останній зобов’язаний застосувати РРО та/або ПРРО на загальних підставах.

  • Лист від 15.01.2021 р. №57-0010/3184 Національного Банку України

 

І от, нарешті, 16 квітня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 520/7835/19, адміністративне провадження №К/9901/4294/20 (ЄДРСРУ № 96339484) дослідив питання щодо використання фізичними особами-підприємцями РРО при здійсненні продажу товарів з використанням мережі інтернет і прийманням оплати за товар за допомогою систем інтернет-еквайрингу.

Верховний Суд розглянув спірні правовідносини, врегульовані вищезгаданими законами, там зробив висновок.

За своїм змістом такі системи, як Fondy, є системами для надання послуг з еквайрингу у дистанційному режимі.

Верховний Суд вважає, що продаж товарів на умовах повної передоплати із застосуванням платіжних сервісів інтернет-еквайрингу відбувається за три етапи:

  1. Операція з приймання платіжним сервісом коштів від покупця, про що формується відповідне електронне повідомлення про приймання коштів
  2. операція безготівкового переказу платіжним сервісом коштів, прийнятих від покупця, на банківський рахунок продавця
  3. Передача товару покупцю

Правильними є доводи, що з технічної точки зору між фізичною особою-підприємцем і фінансовою установою, якій належить платіжний сервіс, відбувається саме операція з безготівкового переказу коштів, для проведення якої застосування РРО не є обов’язковим, водночас суб’єктами (учасниками) безпосередньо операції купівлі-продажу товару є фізична особа-підприємець, яка здійснює продаж товарів, і отримувач такого товару (покупець), який здійснює грошовий розрахунок за цей товар у дистанційному режимі за допомогою платіжного сервісу.

При цьому факт виконання договору купівлі-продажу товару обумовлений саме отриманням товару покупцем, а тому продавець зобов’язаний забезпечити отримання покупцем розрахункового документа, який підтверджує факт оплати покупцем товару. Отже, така операція має ознаки розрахункової в розумінні Закону № 265/95-ВР, а застосування РРО при її проведенні є обов’язковим.

Висновок

ФОП при продажу товарів через мережу інтернет зобов’язані застосовувати РРО у разі оплати покупцями за такі товари готівкою або карткою та видати (вкласти у поштове відправлення) фіскальний чек на повну суму проведеної операції.

Водночас у разі здійснення розрахунків лише в безготівковій формі (з розрахункового рахунка на розрахунковий рахунок або через касу банку) застосування РРО та/або програмних РРО не є обов’язковим.

P.S.

Відносно доводів, що момент здійснення покупцем оплати товару та момент надходження коштів на розрахунковий рахунок продавця від відповідного платіжного сервісу є розірваними у часі і перерахована покупцем сума є меншою на суму утриманої комісії, а тому фактично відсутня операція, яка є розрахунковою в розумінні Закону №265/95-ВР, і їхня фактична сума є меншою за вартість проданого товару, то Верховний Суд вважає їх безпідставними, оскільки у розрахункових операціях, які відбуваються у безготівковій формі з використанням, зокрема, банківських платіжних карток, така обставина є поширеною, але це не змінює суті відповідної господарської операції як продажу товару із проведенням розрахункової операції, в межах якої необхідно використовувати РРО.

P.P.S.

З 10 грудня 2020 року РРО не застосовують при розрахунках за послуги, але виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО» + Індивідуальна податкова консультація від 05.02.2021 р. N 407/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Повний текст висновку за посиланням.

Сподобалась публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про онлайн-платежі та бізнес