«Гра в довгу 3»: хто брав участь у проєкті та як відбувся сезон

Професійна бізнес-освіта має бути доступна кожному – вирішили ми у 2020 році й запустили соціальний проєкт для підприємців «Гра в довгу». Відтоді навчання пройшли понад 17000 учасників, а фіналісти отримали близько 2 млн грн грантів на навчання та розвиток бізнесу.

Цього літа добігає кінця 3 сезон. За плечима – 3 навчальні тури. Попереду – бізнес-буткемпи для топ-300 учасників і найбільша сума грантів за історію проєкту – 2.3 млн грн.

Розповідаємо, в чому особливість 3 сезону та говоримо про учасників. Хто вони – гравці в довгу, які попри виклики війни продовжують розвивати свої бізнеси та створювати нове у відповідь на руйнування.

Особливості 3 сезону

  • Проєкт вийшов на міжнародний рівень – до академічних партнерів 2 сезону, Бізнес-школи УКУ, доєдналися викладачі Бізнес-школи Університету Коннектикуту, які поділилися міжнародним досвідом у сфері комерціалізації інновацій та соціального капіталу.
  • Програма враховує всі інструменти 2 попередніх сезонів і розроблена відповідно до запитів сучасного українського бізнесу щодо розвитку та масштабування в умовах війни.
  • Курс містить 15 відеолекцій та 6 інтерв’ю з представниками бізнесу різних масштабів. Переглянути лекції та пройти тести для перевірки та закріплення знань можна за посиланням.
  • Топ-300 учасників за результатами тестів отримали запрошення на буткемпи. Фіналісти позмагаються за гранти сумою 2.3 млн грн на навчання й розвиток власних бізнесів.

Хто став учасниками 3 сезону

Новий сезон зібрав 2450 учасників, які прагнуть розвивати власну справу. Серед них 124 військовослужбовці й ветерани ЗСУ. Радіємо, що наші захисники знайшли час для навчання та мають мотивацію освоювати бізнес-навички.

 

Гендер і вік

Гендерний баланс цього року майже збережений. Для порівняння: у 2 сезоні жінок було 58%, а чоловіків – 42%. Основна аудиторія проєкту також змінилася: 22-46 років у 2023 проти 31-40 років у 2024.

 

Посади учасників

Власників і топменеджерів компаній цього сезону найбільше – майже 65%. Минулого року їх було лише 40%. Також до проєкту доєдналися 124 військових, а це 4.4% від загальної кількості учасників. У 2023 їх було менш ніж 0.2%.

 

Галузь бізнесу

Цього року проєкт прийняв представників понад 15 сфер. З’явилися нові категорії, яких не було минулого сезону: медицина та спорт, громадські організації, транспортна галузь, готельно-ресторанний бізнес, маркетинг. Суттєво зменшилася кількість учасників із агро- та фінансового сектору, з IT натомість зросла.

 

Розмір компанії

Радіємо, що проєкт має цінність і для мікро й малого бізнесу, який потребує додаткової підтримки та ресурсів для зростання, і для середніх та великих підприємств, які прагнуть впроваджувати інновації та масштабуватися далі.

 

Вік компанії

Враховуючи теми попередніх сезонів, програму третього створили з орієнтацією на досвідчених підприємців, які шукають нові можливості для зростання й підвищення ефективності. Як бачимо, майже 50% учасників проєкту – представники сталих компаній, які працюють понад 6 років.

У 3 сезоні викладачі проєкту навчали

  • Будувати карту бізнес-процесів у компанії
  • Оптимізовувати витрати та збільшувати прибутки через Lean-інструменти
  • Керувати поточними фінансами і планувати їх на майбутнє
  • Шукати працівників у компанію під час війни
  • Застосовувати результативно інструменти інтернет-маркетингу
  • Створювати бренди та використовувати переваги поведінкових теорій
  • Управляти досвідом клієнта за допомогою сервісу
  • Інтегрувати ветеранів у компанію
  • Зберігати й зміцнювати психічне здоров’я в колективах
  • Управляти складовими бізнесу в умовах війни стратегічно
  • Покращувати результати бізнесу на основі мереж
  • Масштабувати бізнес та освоювати нові ринки

Партнери 3 сезону

Цього року ми змогли організувати проєкт завдяки:

Завтра починається сьогодні: долучайся до спільноти однодумців у Telegram, щоб не пропустити старт 4 сезону

Проєкт втілюють Fondy, UCU Business School, Фонд Промприлад за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та Western NIS Enterprise Fund. Погляди авторів матеріалів не обовʼязково збігаються з позицією Western NIS Enterprise Fund та офіційною позицією уряду США.

Сподобалась публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про платежі та бізнес