Мистецтво збирати донати: кейс Fondy та платформи Donatello

Мистецтво збирати донати: кейс Fondy та платформи Donatello

Із початку повномасштабного вторгнення рф попит на вітчизняні продукти та послуги в країні різко виріс. Один із сервісів, який стрімко набув популярності на хвилі буму всього українського, – платформа для підтримки авторів і блогерів Donatello. На ній стрімери, подкастери, музиканти, письменники, перекладачі, художники, дизайнери й інші автори контенту отримують донати на підтримку творчості, а також проводять благодійні та військові збори.

Український Patreon

Ідея створення Donatello виникла в 2018 році в колег-розробників зі Львова – Андрій та Ігор придумали проєкт на кухні IT-компанії, де працювали. Український сервіс донатів часто порівнювали з відомою фандрейзинговою платформою Patreon, довгий час Donatello ділили з ними аудиторію. Але в 2022 році Патреон втрапив у скандал, та ще й не дає збирати на армію, тож автори масово почали відмовлятися від використання платформи на користь Donatello.

Головний інструмент монетизації контенту – підписки (регулярні донати), але є можливість робити і разові благодійні пожертви, адже українці до такого поки що більш звиклі. Основна категорія користувачів платформи, на яку орієнтувалися при запуску, – блогери, а точніше онлайн-стрімери.

До 2017-2018 року онлайн-трансляції були не таким популярним видом контенту, ще менше було стрімерів українськомовних. Блогери користувалися російськими чи іноземними сервісами збору донатів, але механізми виводу валюти складніші, тож запит на український аналог був, зокрема його часто озвучував відеоблогер Падон (pad0n), котрий зараз робить багато зборів на потреби ЗСУ. Тож Ігор і Андрій вирішили прийняти виклик і допомогти, не покладаючи на цей нішевий проєкт великих бізнес-надій.

За останні роки, надто ж із початку повномасштабної війни, кількість користувачів Donatello зросла у майже 100 разів.

Труднощі з оплатами до підключення Fondy

На старті Donatello обрали платіжну систему із безкоштовними переказами peer-to-peer – із картки на картку. Спочатку це було зручно, адже донати одразу переходили креаторам. Проте з часом помітили, що мають великий відтік користувачів через нестабільність платіжної платформи – коли кількість донатів досягала певного рівня, відбувалися блокування, усе валилося. Ставав недоступним ключовий функціонал платформи. Тож Donatello подивилися на схожі проєкти «Дяка» та «ДонатЮА» і за їхнім прикладом у 2019 році підключили Fondy.

Кілька місяців команда платформи працювала над тим, щоб повернути користувачів, які вже пішли на інші сервіси донатів через проблеми з попередньою платіжною системою, – і зрештою все вдалося. Відтоді Fondy – єдиний платіжний партнер Donatello.

Fondy – надійний партнер для прийому оплат

Щоб закрити всі еквайринг-потреби, Donatello використовують повноцінну інтеграцію нашого сервісу через API.

Основні інструменти – це підписки (рекурентні платежі), разові платежі, а також виплати на картки. Дуже допомагає система безпеки оплат Fondy.Antifraud™. Завдяки сучасним рішенням у галузі кібербезпеки рівень фінансових претензій від користувачів дуже низький і становить менше тисячної відсотка від усієї кількості транзакцій. Сукупність можливостей нашої платіжної платформи дає змогу власникам Donatello більше часу приділяти розробці функціоналу донат-системи.

У найближчих планах блогерам-ФОПам буде доступним іще один інструмент – розщеплення платежів. Через нього стягуватиметься комісія Donatello. Це актуально для контентмейкерів, чия основна діяльність – відеотрансляції, цим вони заробляють і хочуть виплачувати податки.

А для мікроблогерів-любителів, для яких творчість – це хобі, досі найзручнішим є переказ із картки на картку. Ці донати нечасті й невеликі, тож такий спосіб не суперечить законодавству та податковій політиці.

Donatello користуються популярні блогери Михайло Лебіга, Діма Малєєв, Юрій Заремба. Часто через платформу проводяться благодійні збори на ЗСУ, наприклад Діма Малєєв зібрав близько 6 млн грн, а Юрій Заремба – майже 1 млн грн. До речі, для зборів на ЗСУ комісія Donatello не стягується, тож ця частка також іде на потреби армії.

Перспективи

Платформа розвивається стрімко, росте й команда: з двох людей штат уже збільшився до 10. Виходити на інші ринки команда Donatello поки що не планує, бо конкурувати з розвиненими донат-системами США та Європи, які виникли значно раніше за українські аналоги, складно. Основний ресурс планують спрямувати на український сегмент. Зараз Donatello покриває потреби близько 20-30% ринку українських креаторів, тобто ще є куди рости.

Багато ідей для розширення функціоналу платформи надають самі користувачі, і 90% таких пропозицій розробники Donatello реалізували. Часто нові користувачі приходять саме заради цих фіч, адже в інших платформ такого немає. Загалом цей принцип вкладається у концепцію продуктового мислення, коли в розробці продукту підприємці йдуть насамперед від потреб клієнтів.

Якщо поглянути на сервіс глобальніше, то монетизація через донати («донатизація», як її називають автори проєкту Андрій та Ігор) – дуже перспективна концепція. Можливо, років через 10 вона стане новою економікою у світі – «донатомікою» (економікою донатів – ще один авторський термін творців Donatello). В економічно розвинених суспільствах люди охоче підтримують власними коштами цікавих їм осіб і улюблені проєкти. Стає популярнішим подібний підхід і в Україні. Ми у Fondy йдемо пліч-о-пліч з тенденціями та раді бути надійним фінтех-партнером Donatello й інших платформ для збору донатів.

Сподобалась публікація – підписуйтесь

Отримуйте ще більше корисної інформації про платежі та бізнес